Pekin Universitetinin alimləri müəyyən ediblər ki, orqanizmdə laktat (süd turşusu) səviyyəsinin yüksəlməsi xərçəng xəstəliyində kaxeksiyaya (səbəbsiz arıqlama) səbəb ola bilər. Tədqiqatın nəticələri Nature Metabolism jurnalında dərc olunub.
Kaxeksiyanın inkişafının mexanizmlərini müəyyən etmək üçün elm adamları insan xərçəng hüceyrələrini laboratoriya siçanlarına implantasiya etdilər. Onlar aşkar ediblər ki, bədəndə yüksək laktat səviyyəsi GPR81 adlı xüsusi reseptor vasitəsilə ağ piy toxumasının (yağ yataqlarının), o cümlədən artan qaralma və lipoliz (yağ parçalanması) geniş transformasiyasına səbəb ola bilər.
Laktat toxumalarda qlükoza parçalanması nəticəsində əmələ gələn laktik turşudur. Fiziki fəaliyyət zamanı, məsələn, laktat əzələlərdə istehsal olunur və sonra qan dövranına daxil olur və qaraciyər, böyrəklər, ürək və beyin tərəfindən istifadə olunur. Bədənin laktik turşunu emal etmək və çıxarmaq üçün vaxtı yoxdursa, o, yığılır.
Əlavə tədqiqatlar zamanı alimlər aşkar etdilər ki, laktat GPR81 reseptoruna bağlana bilər və yağ toxumasında metabolik aktivliyi artırmaq üçün hüceyrədaxili siqnalları aktivləşdirə bilər ki, bu da yağ və əzələ kütləsinin və nəticədə ümumi bədən çəkisinin itirilməsinə səbəb olur.
İndi alimlər xərçəng zamanı orqanizmdə laktatın konsentrasiyasının niyə artdığını öyrənməyi planlaşdırırlar. Tədqiqatçılar həmçinin GPR81 fəaliyyətinin süni şəkildə inhibə edilməsinin kaxeksiyanın qarşısını ala biləcəyini yoxlamaq niyyətindədirlər.